Munakas omaan makuun

Munakas on munaruokien kuningas. Se ei odota ruokailijaa, vaan ruokailija munakasta. Tavallisesti munakas nautitaan heti paistolämpimänä, mutta siitä saa nopeasti myös oivaa eväsruokaa.

Munakas on kuin pizza, mutta nopeampi valmistaa. Sen täytteeksi voi laittaa lähes mitä vain. Kypsennetty liha tai kala tuo munakkaaseen lisää ruokaisuutta. Juustot raasteena, paloina tai muruna tuovat makua. Kasviksilla saa väriä ja keveyttä.

   
Valitse näistä suosikkitäytteesi:
Nakit
Kapris
Kinkku
Oliivit
Leikkeleet
Parsa
Jauheliha
Simpukat
Tonnikala
Keitetyt perunat
Katkaravut
Pakastevihannekset
Paprika
Kirjolohisuikaleet
Tomaatti
Kalkkuna tai broilerisuikaleet
Sienet
Feta, vuohenjuusto, homejuustot

Salaatti, täysjyväleipä ja maitolasi munakkaan seurana on täyspainoinen ateria.Valmistus

Valitse munakkaan paistoon mieluiten pinnoitettu ja matalareunainen paistinpannu. Siitä munakas irtoaa helposti ja matalan reunan ansioista se on myös helppo nostaa tai valuttaa lautasille. Työvälineeksi sopii ohut puu- tai muovilasta. Paistorasvana kannattaa käyttää margariinia.

Kuumenna rasva pannussa melko kovalla lämmöllä. Kun margariini on sulanut ja kuplinut hetken, pannu on tarpeeksi kuuma. Kaada munaseos pannulle.

Jos teet täytetyn munakkaan, levitä täyteainekset munakkaan toiselle puoliskolle kypsennyksen loppuvaiheessa. Anna täytteen kuumentua ja käännä toinen puoli kanneksi päälle ja liu'uta munakas lautaselle tai tarjoiluvadille. Voit taittaa munakkaan kiinni myös siinä vaiheessa, kun valutat sen lautaselle. Kuumennetut täytteet voit levittää munakkaalle vasta myös lautasella.

Munakkaan voi valmistaa myös siten, että täyteainekset kuumennetaan ensin pannulla ja sen jälkeen munakasseos kaadetaan niiden päälle. Tämä myös fritattan nimellä kulkeva herkku paistetaan kevyesti sekoitellen. Sitä ei taiteta, vaan tarjoillaan avonaisena. Jotta munakas hyytyy pinnaltakin hyvin, peitetään munakas hetkeksi kannella.


Lähde: Finfood Kananmunatiedotus
Kuvat: Timo Villanen


Perusmunakas

Vapaapäivän aamiaismunakas

Italialainen
munakas

Itämainen
munakas

Lapinkävijän
munakas

Eväsmunakas

Marjamunakas
   
Mauri Salo Oy
e-mail: jannis.salo@maurisalooy.fi
Postiosoite: Uuden-kaskistontie 279, 31490 Terttilä
puh. 02-748 3422, 748 0459
Käyntiosoite: Tehdaskuja 6, 31400 Somero
puh. 02-727 4000, Faksi 02-727 4010